Uštedite vreme i novac!

 Imati 10.000,00 EUR više za investiranje u poslovanje na godišnjem nivou zaista zvuči odlično, zar ne?

 Dobar menadžer zna da svaki evro koji se uštedi, a da ne trpi kvalitet poslovanja, evro je više koji se može investirati i generisati dodatni prihod.

Zamislite situaciju u kojoj možete da uštedite i da unapredite kvalitet poslovanja istovremeno?

Nema sumnje da je uvek najbolji izbor imati sopstvene zaposlene u računovodstvu , ukoliko ih možete priuštiti i ukoliko ste u mogućnosti da se izborite sa povezanim rizicima. Gore spomenuti iznos je minimalni godišnji iznos koji je potrebno da imate na raspolaganju kako biste regrutovali internog računovođu. Koristeći javno dostupne podatke koje nudi sajt https://www.infoplate.rs, te dodajući poreze i doprinose na teret zaposlenog i doprinose na teret poslodavca (na koje vas obavezuje srpska zakonska regulativa), došli smo do podatka da je prosek na nivou Srbije za godinu dana za angažovanje jednog računovođe 9.356,00* EUR. Vodite računa da ukoliko angažujete računovođu u Beogradu ovaj iznos može biti drastično veći, a posebno ako uzmemo u obzir da e 2 e računovođe zahtevaju određeni nivo senioriteta, što automatski znači i veću platu. Iznos od 9.356,00 EUR ne uzima u obzir mesečnu nadoknadu prevoza, koja je zakonski obavezna, a npr za zonu 1 u Beogradu iznosi mesečno oko 25 EUR, odnosno oko 300 EUR godišnje.

Zaposleni u računovodstvu mora imati pristup, adekvatnom računovodstvenom softveru. Ukoliko se uzme softver iz reda najpristupačnijih, cena je oko 25 EUR mesečno, ili na godišnjem nivou oko 300 EUR.

Ukoliko želite da se proces računovodstva obavlja kvalitetno, neophodno je da računovođa ima pristup adekvatnoj literaturi, kao i seminarima.

Prilikom zapošljavanja možete se susresti i sa nizom dodatnih troškova, počev od samog procesa regrutacije: od postavljanja oglasa, preko troškova sastavljanja ugovora, prijave zaposlenog… Nakon toga, ukoliko već nemate, budite spremni na to da Vašem zaposlenom morate da obezbedite sve ono što je neophodno za rad: kancelarijski sto, stolicu, računar, operativni sistem, telefon, broj telefona, ako treba i mobilini telefon, poslovni mail (pri tom, u kalkulaciju uopšte nismo računali troškove kao što su dodatan kancelarijski prostor, struja, voda, grejanje, internet …)

Angažovanje jednog dodatnog zaposlenog ne podrazumeva samo njegovu platu, pa čak i tada poslodavac pri planiranju troškova često zaboravlja da je dužan da plaća i naknade bilo da je zaposleni aktivan, ili je na godišnjem odmoru ili bolovanju.

I nakon svih uloženih sredstava, ali i vremena posvećenog regrutaciji i treningu zaposlenog, Vi se i dalje susrećete sa rizikom da se zaposleni npr neće uklopiti u okruženje, da će posle izvesnog vremena pronaći novi posao, pa da ćete morati da ponovo organizujete proces selekcije… Pored toga, potrebno je više meseci (u zavisnosti od kompleksnosti i zahteva pozicije) da bi zaposleni postigao punu operativnost.

Ukoliko niste sigurni da Vaša organizacija ima dovoljno snage da podrži sve spomenute troškove, kao i negativan uticaj na poslovanje koje fluktuacija nosi sa sobom, naročito ako imate samo jednog zaposlenog na vitalnoj funkciji (isplata plata i poreza ima svoje rokove, čije prekoračenje nosi zakonske konsekvence) uvek možete angažovati agenciju,a ostatak ušteđenih sredstava investirati u poslovni proces.

 Kontaktirajte nas još danas i obezbedite sebi na jednostavan način stalnu podršku i iskusne saradnike koji će svojim angažmanom doprineti razvoju Vaše ideje. Sigurni smo da ćemo u zajedničkom dogovoru naći rešenje po Vašoj meri, prilagođeno Vašim potrebama i Vašem budžetu.

*Iznosi se odnose na podatke dostupne dana 24.04.2019, po srednjem kursu NBS na taj datum.