јул 22, 2019 Blog 0

Na koje kriterijume treba obratiti pažnju prilikom odabira knjigovođe, odnosno knjigovodstvene agencije?

Jedno od prvih pitanja koja se postave prilikom otvaranja novog posla je kako odabrati knjigovođu? Mnogima ovo pitanje ne deluje preterano relevantno, pre svega zbog toga što su malo upućeni u to šta je knjigovodstvo i čime se knjigovođe bave, te se trude da što pre završe sa izborom knjigovođe, kako bi mogli da se bave svojim poslovnim aktivnostima.

Nažalost, ako se ispostavi da izbor knjigovodsetvene agencije nije bio dobar, to se obično dešava tek kad je već kasno za bilo kakvu reakciju, odnosno, tek kada dođe do posledica pogrešnog izbora knjigovođe, tj. knjigovodstvene agencije.

Kako bismo Vam pomogli da se na što bolji način pripremite za pronalazak knjigovodstvene agencije u Beogradu, ali i na bilo kom drugom mestu, odlučili smo da napišemo jedno kratko, ali sadržajno uputstvo.

  1. Većina preduzetnika, ili direktora preduzeća, uvek polazi od cene knjigovodstvenih usluga. Daleko od toga da ovaj faktor nije bitan, međutim, ono što bi pre svega trebalo imati u vidu jeste kvalitet knjigovodstvene usluge koji se dobija za datu cenu – value for money. Ukoliko ste uspeli da dobijete najnižu cenu, ali Vam knjige vodi osoba bez iskustva i bez adekvatne školske spreme, postavlja se pitanje svrsishodnosti ovakvog angažovanja i pre svega rizika u koji dovodite svoje poslovnje. Pouka: Gledajte cenu, ali vodite računa i koracima koje ćemo u nastavku podeliti sa Vama.
  2. Školska sprema: Idealno bi bilo pronaći osobu visoke stručne spreme ekonomskog usmerenja, koja je još na studijama izabrala da se bavi računovodstvom. Takve osobe imaju čak i šira znanja od onih koja su Vam potrebna, ali možete se uzdati da će Vam biti oslonac i savetnik u poslovanju. Ukoliko osoba nema ovakve kvalifikacije, obavezno proverite da li poseduje položen ispit za ovlašćenog računovođu (ovaj ispit nije zahtevan od strane našeg zakonodavstva, ali je dokaz da kandidat poseduje neophodna znanja i veštine)
  3. Iskustvo: Ukoliko pogledate oglase za posao, primetićete da se za šefa računovodstva traži minimum pet godina radnog iskustva i to vođenja celokupnog procesa. Ništa manji kriterijumi ne bi trebalo da budu ni za knjigovodstvenu agenciju, odnosno knjigovođe koje ćete angažovati. Iako će vaš mali biznis imati manje transakcija nego što je to slučaj u većim sistemima, i dalje su to raznovrsne transakcije i potrebna su napredna znanja kako bi se iste obavile.
  4. Iza agencije su ljudi. Nije dovoljno proveriti samo ko je osnivač agencije i kakva mu je biografija. Potrebno je da znate ko će se zaista baviti Vašim knjigama, tj. kojim zaposlenima će biti poverene operativne aktivnosti i kakve su njihove reference
  5. Poslednja stavka prilikom odabira knjigovodstvene agencije, ali ne i najmanja važna, jeste kultura poslovanja agencije. Kako biste ostvarili uspešnu saradnju, potrebno je da delite poslovne vrednosti sa vašom knjigovodstvenom agencijom, kako bi se ostvarilo uzajamno razumevanje i najviši nivo komunikacije. Ovakvu procenu dobićete prilikom sastanka sa vašim potencijalnim knjigovođom.

Nakon što smo podelili sa Vama ove informacije možda će Vam biti interesantno da pogledate i članak o pronalaženju i odabiru knjigovodstvene agencije u Beogradu u pet koraka.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *